شلوار جین یا (lee)
شلوار جین ؛ این پدیده کم نظیر که دنیا و صنعت مد را دگرگون کرد و بر خلاف همه روند های مد ، از آغاز پیدایش خود نه تنها هیچگاه کمرنگ نشد بلکه روز به روز بر محبوبیتش افزوده شده و هر روز با طراحی و استایلی جدید مشتاقان دنیای مد را شگفت زده میکند ..
در دنیای امروزی شلوار های جین ، جزئی جدانشدنی از استایل روزمره همه ما شده اند و تقریبا میتوان گفت که شلوار جین در کمد لباس همه ما پیدا میشود .
اما این شلوار محبوب یکی از عجیب ترین و در عین حال جذابترین تاریخچه ها را به خود اختصاص داده است ..
امروز ما در پوشاکو استایل ابتدا به تاریخچه جذاب این شلوار میپردازیم و در انتها انواع مدل های شلوار جین و هر آنچه را که نیاز است در رابطه با این شلوار بدانید را معرفی خواهیم کرد ..
تاریخچه پیدایش شلوار جین
مابین سال های ۱۸۴۸ الی ۱۸۵۵ چیزی در حدود ۱۸۰ سال پیش در تاریخ امریکا به دوره [ تب طلا ] معروف است ، دوره ای که با پیدا شدن اولین قطعات طلا توسط افراد محلی در منطقه روستایی کولما در جنوب ایالت کالیفرنیا به آرامی شکل گرفت ،
استخراج طلا از معادن بسیار دشوار بوده و پس از هر استخراج طاقت فرسا مقدار ناچیزی طلای خالص نصیب معدن کار میشود که یکی از علل قیمت بالای طلا نیز همین امر کمیاب بودن و استخراج سخت آن میباشد ؛
اما به هر حال خیلی زود شایعه کشف طلا در روستای کولما ابتدا به پرجمعیت ترین همسایه شمالی این روستا یعنی شهر سانفرانسیسکو و سپس به دیگر ایالات امریکا رسید و خیلی زود چیزی در حدود ۲۰۰ هزار نفر از ساکنین سایر شهر ها و ایالت های امریکا به این منطقه گسیل شدند و دوره تب طلا را رقم زدند.
اما از میان همه آنهایی که به امید یافتن طلا و کسب ثروت سراسیمه خود را به آنجا رسانده بودند تنها تعداد انگشت شماری توانستند به پول و ثروتی که طالب ان بودند برسند.
یکی از انها فرد باهوشی به نام ساموئل برانان بود که با اندکی فکر بجای اینکه وقت و انرژی خود را برای استخراج طلا صرف کند ، فروشگاهی تاسیس کرد و لوازم مایحتاج استخراج از جمله بیل ، کلنگ ، الک و .. را به جویندگان و معدن کاران طلا فروخت و خیلی زود از همین روش به ثروتی میلیون دلاری رسید و بعد ها شرکت و برند خود را نیز تاسیس کرد .
اما نفرات بعدی این لیست قطعا مرتبط با مقاله امروز ما ، یعنی کاشفین طلای آبی یا همان شلوار جین میباشند ..
طلای ابی
در دوره تب طلا شاید میزان ناچیزی طلا کشف و استخراج شد اما از دل همین مراودات اجتماعی و در جهت رفع نیازهای اساسی معدنکاران ، گوهر دیگری به نام بلو جینز یا همان شلوار های جین امروزی کشف و شناخته شد که تا همین امروز از مزایای آن بهره مند هستیم.
در حقیقت کاشف شلواری که ما امروزه آن را به نام شلوار جین میشناسیم نه یک نفر، بلکه ۲ نفر بودند:
- لوی استراوس (Levi Strauss) : در نقش کاشف و تامین کننده پارچه شلوار های جین
و
- ژاکوب دیویس (Jacob Davis) : در نقش خیاط و طراح اولیه شلوار های جین
لوی استراوس (Levi Strauss) جوانی المانی تبار و ساکن المان بود که برادرانش سال ها قبل به نیویورک ، امریکا مهاجرت کرده و در آنجا فروشگاه های پارچه و منسوجات را افتتاح کرده بودند ..
لوی نیز در سال ۱۸۵۳ و در سن ۲۴ سالگی تصمیم میگیرد تا به امریکا مهاجرت کند و در یکی از بهترین سواحل غربی امریکا یعنی سانفرانسیسکو شعبه جدیدی از فروشگاه های پارچه فروشی خانوادگیشان را احداث کند ..
ژاکوب دیویس (Jacob Davis) جوانی لیتوانی تبار بود که به ایالات نوادا امریکا مهاجرت کرده بود و در دوره تب طلا که اکثر مسافرین و جویندگان طلا برای زندگی و خواب به چادر مسافرتی نیاز داشتند به منطقه کولما رفت و در آنجا مشغول دوخت چادر برای خواب و زندگی معدن کاران مهاجر شد همچنین لباس معدن کارانی را که بر اثر کار سخت معدن پاره میشد را ترمیم و رفو میکرد ..
ژاکوبِ خیاط ، از مشتریان لوی استراوس پارچه فروش بود و همیشه برای تهیه پارچه چادرهای خود به سانفرانسیسکو میرفت و پارچه ی مورد نظر برای دوخت چادر های مقاوم خود را تهیه میکرد .. و این پارچه همان پارچه دنیم کتان بافت راه راه ضخیم یا همان پارچه جین بود که توسط کسب و کار خانوادگی استراوس از فرانسه وارد میشد
تاریخچه پارچه شلوار های جین
مبدا اولیه پارچه جین شهر جنوا در ایتالیا بود در واقع نام شلوار جین از نام شهر جنوا در ایتالیا الهام گرفته شده چرا که در آن شهر نخی پنبه ای به نام جین را تولید می کردند و بافندگان ایتالیایی نیز با ان پارچه کتان ضخیمی را تولید میکردند که به دلیل استقامت بالا در صنایع استفاده فراوان داشت
پس از محبوبیت و شناخته شدن پارچه جین شهر جنوا در ایتالیا ؛ بافندگان شهر نیمس (Nimes) در کشور فرانسه سعی در مهندسی معکوس و بافت این پارچه کردند تا ان را به نام خود تولید کنند ، اما هیچ شانسی در تولید آن نداشتند ، در نهایت آنها با استفاده از آزمون و خطا ، پارچه کتان دیگری مشابه با الگوی بافتی از دندههای موازی مورب تولید کردند که به نام دنیم شناخته میشود، واژه “دنیم” از عبارت فرانسوی “de Nimes” به معنای “از نیم” آمدهاست. یا همان (made in nimes)
ژاکوب دیویس خیاط روزی در حال ترمیم شلوار پاره شدهی یکی از مشتریانش بود که همسر یکی از معدن کاران از او خواست تا شلواری با پارچه ای مقاوم برای همسرش بدوزد تا استقامت بیشتری در برابر کار سخت معدن و پارگی داشته باشد ؛ در همان لحظه ایده بافت شلوار با پارچه مقاوم دنیم به سر ژاکوب خطور کرد که تا پیش از آن از این پارچه برای دوخت چادر استفاده میکرد ..
او دست به کار شد و اولین شلوار جین تاریخ را دوخت و بنا به تجربیات قبلی و با توجه به اینکه نقاط ضعف شلوار های کار را میدانست با استفاده از نوعی پرچ فلزی مسی در نقاطی از شلوار که مستعد پاره شدن و یا آسیب دیدن بودند ، مثل گوشهی جیب ها و .. استحکام این شلوار را چند برابر کرد ؛ طولی نکشید که مشتریان ژاکوب خیلی سریع از این شلوارهای پرچ دار استقبال کردند.
از آن پس آن شلوارها به شلوارهای بست دار معروف شدند که به عنوان لباس کار مقاوم استفاده می شد و به سرعت مشهور گشتند
ژاکوب که به موفقیت خود پی برده بود نگران شد که شاید کسی این ایده ماهرانه اش را بدزدد، بنابراین تصمیم گرفت حق امتیاز این کار را به نام خود ثبت کند. اما ۶۸ دلاری که برای کارهای اداری لازم بود را نداشت. بنابراین به عنوان شریک تجاری فوراً به فکر لوی استراوس پارچه فروش افتاد.
در سال ۱۸۷۲ نامهای به لوی استراوس نوشت و به او پیشنهاد کرد که در صورت پرداختن مبلغ حق ثبت امتیاز ، حق امتیاز این کار متعلق به هر دو آنها باشد. استراوس که یک تاجر خبره بود ، با دیدن این محصول جدید بلافاصله پیشنهاد ژاکوب را پذیرفت و در بیستم ماه مه سال ۱۸۷۳ این دو نفر حق امتیازی به شماره ۱۳۹,۱۲۱ را در آمریکا به نام خود ثبت کردند.
این تاریخ امروزه به عنوان تاریخ تولد رسمی بلوجین شناخته میشود.
برخلاف یک کمپین تبلیغاتی که نشان میداد لوی استراوس اولین شلوار جین خود را در طول هجوم تب طلا در کالیفرنیا (که در سال ۱۸۴۹ به اوج خود رسید) به معدنچیان طلا فروخت، تولید لباسهای جین به صورت عمده در دهه ۱۸۷۰ آغاز شد. این شرکت اولین جفت جین لیوایز ۵۰۱ را در دهه ۱۸۹۰ ساخت.
شلوار جین مدرن در دهه ۱۹۲۰ ظاهر شد، اما فروش آن تا حد زیادی به کارگران جنوب و غرب ایالات متحده، مانند گاوچرانان ، چوب بران، و کارگران راهآهن محدود شد
شلوار جین لیوایز ظاهراً برای اولین بار در خلال شور و شوق مزرعهداری در دهه ۱۹۳۰ به شرق معرفی شد، زمانی که شرقیهایی که در تعطیلات به سر میبردند با داستانهایی (و معمولاً نمونههایی) از شلوارهای سخت با پرچ به خانه بازگشتند.
همچنین در دهه ۱۹۳۰ مجله ووگ که مجله معروف دنیا در حوزه مد و لباس است ، تصویری از دو زن با شلوارهای جین تنگ را چاپ کرد که با عنوان “شیک از نوع غربی” نامگذاری شده بودند و این اولین حضور شلوار جین در دنیای مد بود.
در اوایل دهه ۱۹۳۰ با تقاضای والدین شلوارهای جین مخصوص کودکان هم به تولید رسید چون این شلوارها دوام زیادی داشتند و به سادگی پاره نمی شدند.
در زمان جنگ جهامی دوم شلوار جین آبی به دلیل مقاومت بالا و تولید پایین به عنوان یک کالای ضروری اعلام شد و فقط به افرادی که در کارهای دفاعی مشغول به کار بودند فروخته شد ..
پس از جنگ جهانی دوم پوشیدن شلوار میان زنان به تدریج باب شد و تولیدکنندگان به دوخت شلوارهای زنانه هم روی آوردند اما اولین شلوارهای جین زنانه در سال ۱۹۵۸ به تولید رسید و در دهه ۱۹۶۰ میلادی به یکی از لباس های رایج میان زنان جوان تبدیل شدند . پس از این دیگر شلوار جین از انحصار کارگران مرد خارج شد و جین های بچگانه، نوجوان، زنانه و .. در بیشتر نقاط دنیا بر تن همه اقشار مردم دیده میشد.
ستارگان سینما در فیلمهای محبوب خود شلوار جین بر تن داشتند و مدلها با شلوارهای جین در نمایش های مد حاضر می شدند به طوری که در دهه های ۱۹۵۰ تا ۱۹۶۰ شلوار جین به نماد جوانان تبدیل شد و نمادی که ستارگانی مثل جیمز دین و مارلون براندو آن را محبوب کردند و تا مدتی استفاده از آن در مدارس ممنوع بود ، اما از دهه ۱۹۷۰ میلادی با افزایش آزادی های اجتماعی در غرب شلوار جین در مدل ها، رنگ ها و اشکال متنوعی مورد استفاده قرار گرفت و به یکی از لباسهای ضروری شیک پوشان تبدیل شد، لباسی که محکم و بادوام است، شیک و زیبا است و هرگز از مد نخواهد افتاد.
تایم لاین تاریخچه شلوارهای جین | آشنایی با برند لیوایز
در سال ۱۸۴۹ در دوره تب طلا در امریکا ایده تولید شلواری مقاوم در برابر کار معدن به ذهن ژاکوب دیویس خیاط رسید که منجر به تولید اولین نمونه های شلوار جین برای معدنچیان و جویندگان طلا بود
در سال ۱۸۷۳ ژاکوب دیویس خیاط که پول کافی برای ثبت حق امتیاز این محصول برای خود را نداشت آن را با پارچه فروش خود یعنی لویی استراوس شریک شد و آن دو حق امتیازی به شماره ۱۳۹,۱۲۱ را در آمریکا به نام خود ثبت کردند. این تاریخ امروزه به عنوان تاریخ تولد رسمی بلوجین شناخته میشود.
در سال ۱۸۸۹ شرکت استراوس و ژاکوب با خرید کارخانه نساجی Amoskeag شروع به تولید اولین سری شلوارهای جین XX کردند. و در سال ۱۸۹۰ نام تجاری شلوارهای کمپانی اشتراوس از XX به لیوایز ۵۰۱ تغییر کرد.
در سال ۱۹۰۲ لوی استراوس درگذشت و اداره کمپانی او به دست ۴ برادرزاده اش افتاد.
حق انحصاری تولید شلوارهای جین تا بیست سال متعلق به شرکت خانوادگی استراوس بود و بعد از اتمام این ۲۰ سال همه کارخانجات پوشاک شروع به کپی برداری از این محصول پرطرفدار و موفق نمودند.
در سال ۱۹۰۸ برند لیوایز به شهرت جهانی رسید و برند تجاری این شرکت در ژاپن به ثبت رسید همچنین صادرات محصولات لیوایز به استرالیا و آفریقای جنوبی آغاز شد.
سال ۱۹۱۲ کمپانی لویی استراوس اند کو LEVI STRAUSS & CO شروع به تولید لباس های بچگانه کرد و در سال ۱۹۱۸ این کمپانی آمریکایی اولین لباس های زنانه خود را تولید کرد.
در سال ۱۹۲۸ کمپانی لویی استراوس اند کو (LEVI STRAUSS & CO) نام لیوایز (Levi’s) را به عنوان نام تجاری خود انتخاب نمود و به این ترتیب برند لیوایز به عنوان یکی از اولین برند لباس های جین ایجاد شد.
در سال ۱۹۳۴ زیرمجموعه LADY LEVI’S که به طور تخصصی به تولید لباس های زنانه می پرداخت به لیوایز اضافه شد.
رنگ های پارچه جین
اولین شلوارهای جین دو مدل بودند، شلوارهای آبی/نیلی و شلوارهای کتان قهوه ای شسته شده که مدل های قهوهای چون نرم و راحت نبودند به تدریج از دور خارج شد. هر چند که تا سال های سال به عنوان لباس کار استفاده می شدند
در اواخر قرن نونزدهم قبل از ابداع رنگ های مصنوعی از رنگ های گیاهی طبیعی برای رنگ کردن پارچه ها استفاده می شد. از آنجا که رنگ نیلی به دلیل تیرگی دیرتر کثیف می شد و برای لباس های کار نیز انتخاب بهتری بود، مهم ترین و پرطرف دارترین رنگ در میان مردم بود. از آن زمان این رنگ روی پارچه های جین باقی ماند.
شیوه رنگ کردن شلوار های جین به رنگ آبی
شلوار های جین تهیه شده از پارچه هایی با بافت پنبه بود که در آن پود از زیر دو یا چند نخ تار عبور می کرد. نخ های تار را نیلی رنگ می کردند در حالی که نخ های پود سفید باقی می ماند ، که پارچه از یک طرف به رنگ آبی نیلی و از طرف دیگر به رنگ سفید دیده میشد
راز جیب کوچک شلوار جین که نمیدانستید
نماینده برند “لیوایز” پستی را به این سوال اختصاص داد که در آن نوشت: جیب کوچک جلو در حقیقت «جیب مخصوص ساعت جیبی» است و به همین منظور بر روی شلوارهای لی دوخته میشود و این جیب برای گاوچرانها ابداع شده است.
در اوایل قرن نوزده میلادی، گاوچرانها ساعت جیبی خود را با زنجیر به جلیقه کتشان متصل میکردند، ولی این ساعتها گاها پس از برخورد به محیط میشکستند. اما لیوای استراوس برای جلوگیری از شکسته شدن ساعتهای جیبی، این جیب کوچک را در جلوی شلوارهای لی تولید خودش اضافه کرد. و این جیب کوچک تا امروز به عنوان امضای شلوار های جین در کنار پرچ های فلزی باقی ماند
چرا به شلوار جین لی ( Lee ) میگوییم؟ | تفاوت جین و لی چیست؟
این سوالی است که همواره ذهن ما را به خود مشغول کرده است ، در ایران در لفظ عوام به شلوار های «جین»، «لی» هم گفته میشود که در حقیقت لی نام یک برند تولید شلوار جین میباشد (برند Lee) همچنین برند لی در کنار برند لیوایز یکی از اولین برند هایی بود که شلوارهای آنها به ایران رسید ، به همین دلیل شلوارهای جین در ذهن ما ایرانیان ، لی نیز جای گرفته است
همچنین جهت اطلاع از جدید ترین مدل های فروشگاه پوشاکو میتوانید ادرس اینستاگرام ما را دنبال کنید
انواع شلوار جین
شلوار جین اسکینی
شلوار جین اسلیم فیت
شلوار جین راسته
شلوار جین بگ
شلوار جین دمپا ازاد
شلوار جین مام استایل
شلوار جین مام فیت
شلوار جین جین کارگو
شلوار جین بوتکات
شلوار جین ملوانی(جیب جلو)
شلوار جین گرل فرند
شلوار جین بوی فرند